Novosti

Iz Kohezijskog fonda i EU fonda za regionalni razvoj - počela energetska obnova Dječjeg vrtića Ivančice

Utorak

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u utorak je, 7. lipnja, u pratnji suradnika iz gradskih službi, predstavnika izvođača radova, nadzornog inženjera i poslovodstva Vrtića, kao i predstavnika medija, obišao ivanečki Dječji vrtić Ivančice, koji je proteklih dana pretvoren u veliko gradilište. Počeli su, naime, radovi na energetskoj obnovi vrtićke zgrade vrijedni 1.570.290,70 kuna, a koji se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda.

Ovaj projekt na natječaj je prijavio Grad Ivanec kao osnivač vrtića te za cjelovitu obnovu vrtićke zgrade privukao blizu milijun kuna i to 427.575,62 kune iz EU fonda za regionalni razvoj putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te još 570.100,84 kuna iz Kohezijskog fonda putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ostatak potrebnih sredstava od 572.614,24 kuna osigurava Grad Ivanec iz kreditnih sredstava.

Temeljem provedenog natječaja, radovi su povjereni Zajednici ponuditelja koju čine tvrtke Sviting iz Ljubeščice i Radman grupa iz Strmca. Izražavajući zadovoljstvo što se vrtić obnavlja sredstvima iz EU fondova, gradonačelnik M. Batinić naglasio je da će na objektu biti izveden cijeli niz radova – zidarski, izolacijski, limarski, gipskartonski i bravarski, uključujući i postavljanje nove fasade i fasadne stolarije.

-Također, izvodi se i rekonstrukcija kotlovnice s postavljanjem novih sustava radijatora te novih instalacija (plin, vodovod, odvodnja), uključujući i plinodojavni sustav te daljinsko očitanje vode i energije. Na krov objekta bit će postavljeni solarni kolektori. Zahvaljujući svemu tome, dobit ćemo energetski potpuno obnovljenu vrtićku zgradu u kojoj bi se ubuduće troškovi energenata trebali prepoloviti – izjavio je gradonačelnik Batinić te dodao da se završetak radova očekuje potkraj srpnja.

Zadovoljstvo početkom radova na vrtićkom objektu izrazila je i ravnateljica Suzana Divjak.

- Iako vrtić, koji pohađa 240 djece, radi punim kapacitetom, radovi na zgradi nimalo ne remete uobičajeni ritam. Očekujemo manje račune za plin i struju – poručila je ravnateljica ustanove Suzana Divjak.

I glavni inženjer gradilišta Goran Sokač naglasio je s izvođenjem radova nema nikakvih problema te kazao da se trenutačno radi na rekonstrukciji kotlovnice, obavljeni su i pojedini zidarski radovi te radovi na pročelju i vanjskoj stolariji.

Inače, Grad Ivanec je bio među samo deset gradova i ustanova u Hrvatskoj koji su iz uspjeli privući sredstva za energetsku obnovu vrtićkih objekata. Zanimljivo je da je Ivanec prvi među njima koji je krenuo u realizaciju projekata sufinanciranih temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

print